Menu

Hoe het voelt om je eigen website zelf te maken

Verschrikkelijk (en) moeilijk

In mijn portfolio staan websites die ik voor klanten gemaakt heb waar ik trots op ben en waar zij blij mee zijn. De websites die ik voor klanten heb gemaakt had ik geen enkel probleem mee, inspiratie genoeg en altijd ruimte voor feedback. Nadat ik uit Presio ben gestapt moest ik opeens een website voor mezelf gaan maken, en dat viel nog niet mee. Tijdens het ontwikkelen van mijn eigen website kwam ik erachter dat dit proces verdacht veel leek op het model van de 5 fasen van gedragsverandering. Ik neem je in dit blog mee in mijn ervaring.

5 fasen van gedragsverandering

Fase 1: Ontkenning

“Dit is de fase waarin iemand zich niet bewust is van het feit dat hij misschien wel een probleem heeft of veroorzaakt. Hij zal het ontkennen, de noodzaak nog niet inzien, of de oorzaak van het probleem voornamelijk buiten zichzelf zal zoeken. Hij wil (nog) niet veranderen. Anderen zien dit vaak wel maar de persoon in kwestie zal zijn eigen probleemgedrag in eerste instantie ontkennen.”

De noodzaak nog niet inzien, hét probleem bij ontzettend veel bedrijven met betrekking op de bedrijfswebsite, wat vaak groei belemmerd. Maar toen ik een website voor mezelf moest gaan maken, ook bij mij. Ik was zo druk bezig met het verlaten van Presio, afstuderen, werken voor klanten en daarnaast nog een leuk leven leiden dat ik mijn eigen website links liet liggen. Op de momenten dat ik er mee bezig ging kwam er een stukje ongeïnspireerde tekst uit, een ontwerp waar ik niet tevreden mee was en vervolgens weer verwijderde en een hele hoop frustratie. De laptop werd weer afgesloten.

Fase 2: Erkenning

“In deze fase is iemand zich bewust dat hij misschien wel een probleem heeft en hier zelf verantwoordelijk voor is. Hij wil wel veranderen maar weet alleen nog niet hoe, of denkt niet bij machte te zijn om dit te kunnen.”

Nadat een aantal mensen me vroegen of ik ook een website had moest ik met grote schaamte zeggen dat ik dit niet had. “Ik ben er mee bezig” is een uitspraak die ik helaas te vaak heb moeten doen, en dit was ook nog eens een leugen, want stiekem was ik er helemaal niet mee bezig. Na inspiratieloos weer eens mijn ontwikkelomgeving op te hebben gestart en ik nog steeds “work in progess” zag staan was de maat vol. Ik kwam erachter dat ik blind aan het werken was. Ik had namelijk geen enkel doel voor de website. “Ik heb een website nodig” is niet genoeg.

Fase 3: Verkenning

“In deze verkennende fase maakt iemand plannen om daadwerkelijk iets aan zijn gedrag te gaan doen”

De allerbelangrijkste en direct de moeilijkste vraag was ik vergeten aan mezelf te stellen: Wat is het doel van mijn website?

Nadat ik dit voor mezelf duidelijk had, kwam de inspiratie. Opeens zag ik wel dingen in boeken, tijdschriften, blogs, video’s en websites van anderen die ik interessant vond om te gebruiken. Onderdelen van andere websites waar ik opeens mijn eigen tekst wel in zag staan, of bepaalde animaties die mooi zouden staan bij verschillende secties. Ik werd opeens overspoeld met inspiratie, en alleen maar door het beantwoorden van die éne vraag!

Fase 4: Actie

“In deze fase onderneemt iemand actie om ook echt (iets) te veranderen.”

Tijd om aan de slag te gaan, maar nu echt. De cyclus die bij mij vaak werkt bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Ideeën bedenken
  • Experimenteren (werkt beter mét inspiratie)
  • Delen van het experiment houden
  • Stapje voor stapje verder ontwikkelen
  • Sparren met anderen
  • Feedback ontvangen
  • Feedback verwerken
  • Repeat

Na deze cyclus een aantal keer te hebben doorlopen was daar opeens de Homepage, de stijl en uitstraling was bepaald en kon worden doorgevoerd naar de rest van de website.

De storm was gaan liggen en het land was in zicht, nog even volhouden.

Fase 5: Volhouden

“Nieuw gedrag moet een gewoonte gaan worden ander bestaat het risico van een terugval. In deze fase moet men het nieuwe gedrag volhouden en integreren met andere activiteiten.”

Op moment van schrijven (02-09-2017) moeten er nog een aantal dingen gebeuren. Er moeten nog goede foto’s van mezelf op komen en ik moet nadenken over wat ik met het menu wil gaan doen. De blogs moeten verbeterd worden en de laatste puntjes moeten op de digitale i. Ik ben van plan dit snel te gaan afronden om zo een terugval te voorkomen. Gaat dit lukken? Ja.

Fase 5: Volhouden (deel 2)

Heb ik het kunnen volhouden? JA! Een fotoshoot, bakken koffie en uren priegelwerk later kan ik zeggen dat de website af is (29-09-2017)!

Nouja, dat de website af is is natuurlijk niet helemaal waar. Een website is nooit helemaal af, ik wil gaan uitbreiden, meer blogs schrijven, blijven experimenteren en feedback blijven ontvangen maar het belangrijkste is dat ik het doel van de website heb waargemaakt. Een website die toont wie ik ben, wat ik doe en hoe ik eventueel iets voor JOU kan betekenen.

Herken jij jezelf in dit bovenstaande verhaal? Stuur me dan even een berichtje en wellicht kunnen we wat voor elkaar betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact
close slider